Categories
festivali film

Filmi pod zvezdami, kino med krošnjami

Končno je prišel čas filmskih festivalov, ki ponujajo projekcije izven kino dvoran. Obenem lahko tekom poletnih mesecev najdemo tudi marsikatere posamične priložnosti za ogled filmov pod zvezdami. Poletje in z njim prijetno tople temperature prinašajo priložnost, da aktivnosti, ki so sicer omejene na notranje prostore, preizkušamo tudi na prostem.

Otvoritev filmskega poletja se je pretekli vikend zgodila v Izoli, na že 19. izvedbi mednarodnega filmskega festivala Kino Otok. Med 7. in 11. junijem so se zvrstile projekcije kratko in dolgometražnih filmov, tako uveljavljenih avtorjev kot novopečenih ustvarjalcev. Sveže produkcije in stare klasike, ki jih je na program umestila glavne selektorica filmskega festivala Varja Močnik, smo si lahko ogledali na večih lokacijah, a pod zvezdami se že tradicionalno nahajata dve: Letni kino Arrigoni, kjer tudi sicer ob dobrem vremenu kinematografski program izvaja Art kino Odeon Izola ter Video na plaži, kjer so na ogled kratkometražci neodvisnih vzhajajočih avtorjev in avtoric, tako iz domače kot iz mednarodne scene. Druga se vzpostavi le v času Kino Otoka ob večerih na travniku glavne mestne plaže.

V juniju se bo zgodilo še kar nekaj manjših festivalov s ponudbo kina na prostem. 19. festival filma in vina Grossman bo med 19. in 24. junijem potekal v Ormožu in v Ljutomeru. Filmi, ki si jih bo možno ogledati pod milim nebom se bodo predvajali na dvorišču ormoškega gradu.

Ob skorajda istem času bo na različnih lokacijah po Sloveniji, tako na prostem, kot v dvoranah, med 19. in 22. junijem potekal Festival migrantskega filma, ki ponuja predvsem pester nabor pronicljivih dokumentarnih filmov osredotočenih na migrantsko tematiko. V istem tednu pa se odvija tudi Kino Bled.

V bolj poznem poletju med 14. in 19. avgustom pa se bo na ploščadi MSUM v Ljubljani že desetič odvil festival kratkih filmov FeKK. Njihov poziv za kratke filme je odprt še do začetka julija. Kot smo na Kulturnikovem blogu že pisali, se bo kino na prostem, ki se dogaja na Dvorcu Visoko v sklopu Tavčarjevega leta, zaključil z gostovanjem Milene Zupančič na projekciji Cvetja v jeseni.

Kino v parku, kino brez stropa, kino nad mestom, kino pod brezami, film na ulici, drive-in kino… Vse to imena pod katerimi se bo v različnih krajih po celi Sloveniji tekom poletnih mesecev predvajal kinematografski program. Poletni kino je sicer projekt, s katerim je pričelo združenje Art kino mreža Slovenije in tako omogočilo izbore domačih in tujih filmov na prostem v dvajsetih različnih krajih po celi državi ter pomagalo pri vzpostavljanju tradicije ogledov filmov v poletnem vzdušju. 

Na fotografiji: Otvoritev programa 19. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok v Letnem kinu Arrigoni v Izoli.