Categories
glasba

10 aktualnih slovenskih albumov za popestritev poletnih dni

Čeprav glasbena produkcija pregovorno nekoliko upočasni tempo v poletnih mesecih in je trenutno fokus predvsem na poletnih glasbenih festivalih, v zadnjih mesecih ni manjkalo kvalitetnih izdaj domačih glasbenic in glasbenikov, ki so aktivni v različnih glasbenih sferah.

Izpostavljamo 10 albumov, ki vas bodo spremljali na poletnih pohajkovanjih, dolgih sprehodih, ob lenarjenju na plaži ali večernih druženjih.

Kiki: Kriki (samozaložba, 2023)
Instrumentalno nežni in lirično pronicljivi prvenec mlade kantavtorice Kiki nas sooča z resnimi eksistencialnimi temami o odraščanju. “Z izjemno nadarjenim tekstopisjem in žametnim večglasjem spremljevalnih vokalistk nas skozi priprta vrata pripušča v svoj svet,”je za Radio Študent zapisal Marko Miočić.

Frankly: Life Encoder (Beton Records, 2023)
Druga plošča Lendavčana Franklyja predstavlja domiselno izpeljanko neklubske oziroma IDM elektronike za naslanjač v tradiciji dvojca Boards of Canada. Muzika za globoko poslušanje. 

Nikson: Lfo ufo 2 (rx:tx, 2023)
Druga plošča mladega ljubljanskega producenta, ki velja za enega najbolj obetavnih predstavnikov našega hip hop podmladka, izhaja iz tradicije robnega instrumentalnega hip hopa, ki stavi na eksperimentalnost in abstrakcijo.

Dora Tomori: Where No Heartbreak Has Gone (samozaložba, 2023)
Čustveno nabiti prvenec rosno mlade indie rock kantavtorice predstavlja slovenski odgovor na glasbo mednarodno odmevnih izvajalk, kot so Phoebe Bridgers, Julien Baker in Lizzy McAlpine.

LILAMORS: When I Am Dead, My Dearest (Latenite Lounging, 2023)
Trio vokalistke Ane Čop, elektronskega producenta Jake Arha in nemškega pianista Thila Seeversa na prvencu predstavlja enkratno vizijo atmosferično naravnanega jazza in jazzovsko obarvane ambientalne elektronike. Cinematično!

Masayah: Zavedno (samozaložba, 2023)
Prvenec ankaranske raperke je album, ki tematizira odraščanje, sprejemanje samega sebe in levitve iz mladostnice v odraslo žensko. Masayah s svojo energično muziko naslavlja vse generacije, album pa predstavlja nadvse pomembno izdajo za slovensko popularno glasbo.  

Shekuza: Floorcuts EP (Tehnopolis, 2023)
Prvovrstni techno kratkometražec domačega veterana, ki ga poznamo iz zasedbe Moveknowledgement, lahko brez dvoma postavimo ob bok sodobni techno produkciji iz Berlina in onstran.

balans: nima smisla (Kapa Records, 2023)
Ljubljanski post-punk trio s ploščo nima smisla proslavlja 10. obletnico delovanja in ponovno dokazuje, zakaj tudi v širši regiji velja za enega legitimnejših naslednjikov jugoslovanskega novega vala.

Stagnat: Vague Radius (DE/FRAGMENT, 2023)
Dvojec, ki ga sestavljata Peter Kalinski in Nina Lang, na debiju za domačo založbo DE/FRAGMENT servira svojo vizijo kozmičnega techna in vas vodi na vznemirljivo medzvezdno popotovanje.

Eating Sports: Giorni sportivi (ZARŠ, 2023)
Goriški kvartet na prvencu sledi smernicam “jam” bandov 70. let, ki so izhajali iz jazz in rock izrazov, vendar z uporabo sintov in samplerjev ter vpeljevanjem brazilskih vplivov ta zvok še dodatno nadgrajuje, ustvarjajoč iskrivo glasbeno zmes.