Categories
glasba

Vodič po slovenskih poletnih glasbenih festivalih 2023

Predstavljamo kratek pregled festivalskega dogajanja, ki bo zaznamovalo prihajajoče poletne mesece!

Tolminski festivali
Na enem najlepših festivalskih prizorišč na svetu se bo tradicionalno kot prvi odvil festival Sajeta, ki bo potekal med 5. in 9. julijem. Festival elektronske plesne glasbe Butik bo tokrat trajal od 12. do 16. julija. Od 8. do 11. avgusta bodo Tolmin zaznamovali zvoki festivala Punk Rock Holiday, od 16. do 20. avgusta pa festivala OverJam. .

Popularna glasba
Med 7. in 10. junijem v mariborski Vetrinjski dvor prihaja (Z)mešani festival. 21. junija bo po številnih slovenskih mestih potekal tradicionalni Praznik glasbe. 25. junija se bo na Velenjski plaži odvil Splash Festival. V Mursko Soboto se med 20. in 29. junijem odvija festival Soboški dnevi. Na Šentviško goro se med 22. in 25. junijem vrača festival Gora rocka, v Kopru pa se bo v istem terminu odvil mladinski festival CMoKFEST. Med 23. junijem in 2. julijem bo v Kranju potekal Teden mladih. V soboto, 8. julija, bodo v Portorožu odzvanjale Melodije morja in sonca. Škofjo Loko bodo med 7. in 9. julijem prevzeli metalski zvoki festivala Črna loka, v Pivki pa bo isti vikend potekal 25. festival drugačne glasbe Trnje. Med 20. julijem in 5. avgustom se bo v Sežani odvil Mladifest. Od 14. do 16. julija bo v Laškem 58. festival Pivo in cvetje. V Škofji Loki, Kranju, Cerknem, Kamniku in Železnikih bo med 15. in 23.  julijem potekal festival »In Memoriam prof. Peter Hafner«. Dogajanje v Ajdovščini bo od 21. do 23. julija zaznamoval festival ALE V PALE 2023. V Rogaški Slatini se bo med 22. junijem in 2. septembrom odvil Anin festival. Festival MetalDays se bo na novi lokaciji v Velenju odvil med 30. julijem in 2. avgustom. Ob reki Kolpi se bo med 3. in 6. avgustom zgodil Castle Kolpa Music Festival. Festival Letni oder Ruše se med 10. in 20. avgustom vrača v edinstveni naravni amfiteater v Rušah. Celjski mladinski center med 25. in 27. avgustom pripravlja Ful Fest. 26. festival mladih kultur Kunigunda bo v Velenju trajal od 25. avgusta do 2. septembra. Tudi letos pa je zadnji vikend v avgustu rezerviran za Noči v stari Ljubljani.

Jazz in glasbe sveta
Od 1. do 3. junija se v Ljubljani odvija Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Med 23. junijem in 1. julijem bo v Mariboru potekal Festival Lent. Od 5. do 8. julija bodo prestolnico zaznamovali zvoki festivala Jazz Ljubljana. V okviru festivala Imago Sloveniae nas 30. junija na dvorišču Ljubljanskega gradu čaka otvoritev Jazz odra. Čezmejni festival Glasbe sveta, ki povezuje Novo Gorico in Gorico, se odvija med 18. in 28. julijem. Med 27. in 30. julijem se bo okolica Gradu Snežnik prelevila v magično prizorišče festivala Plavajoči grad. V Marezige se med 7. in 8. julijem vrača MareziJazz, največji evropski festival big bandov. Teden med 14. in 19. avgustom je v Novem mestu rezerviran za festival Jazzinty. Na novi lokaciji v Medani pa se bo med 9. in 11. septembrom odvil Brda Contemporary Music Festival.

Elektronska glasba
16. in 17. junija bo metelkovske klube okupiral festival elektronske glasbe Keep in Mind. V Športni park Budanje 12. avgusta prihaja Summer Spark Festival. Med 15. in 20. avgustom se bo odvil festival psihedelične in techno glasbe Drops Festival. Ljubljanski festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded bo letos potekal od 24. do 26. avgusta. V ljubljanskem Media Centru pa se bo 1. septembra zgodil HardBeats Festival.

Klasična glasba

Med 15. majem in 30. septembrom se v organizaciji Društva slovenskih skladateljev odvija festival sodobne glasbe Unicum. Od 29. junija do 10. avgusta lahko v portoroškem Avditoriju obiščete katerega izmed koncertov v sklopu 45. Piranskih glasbenih večerov. Na Bledu v organizaciji Društva Kulturni Hram med 1. in 20. julijem poteka 28. edicija Festivala Bled. 15. Mednarodni glasbeni festival Arsana se bo na Ptuju odvijal med 15. in 29. julijem. V okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae se bo med 14. junijem in 2. septembrom zvrstilo več kot 40 koncertov priznanih slovenskih in tujih glasbenikov, ki se bodo odvili v Ljubljani, drugih slovenskih krajih (Metliški grad, Grad Goričko, Minoritska cerkev v Mariboru itd.) in sosednjih Avstriji, Italiji ter Hrvaški. Glasbeni utrip v prestolnici bo diktiral Festival Ljubljana, ki se letos predstavlja z 71. edicijo. Tradicionalni Festival Radovljica se bo odvijal med 1. in 31. avgustom. Med 12. in 25. avgustom bo na vrsti Seviqc Brežice 2023, ki bo gostil v petih slovenskih krajih. Zaključek poletne festivalske sezone pa bo zaznamoval Festival Maribor, ki bo potekal med 14. septembrom in 1. oktobrom.