Categories
festivali glasba

Glasba ne pozna meja: čezmejni festival Glasbe sveta 2023

V teh dneh se v italijanski Gorici in Novi Gorici odvija 12. edicija pionirskega festivala Glasbe sveta/Musiche dal mondo, ki zdaj že peto leto poteka v znamenju čezmejnega sodelovanja in povezovanja.

Glasbeni festival, ki je bil prvotno zasnovan v organizaciji KUD Morgan in Goriškega muzeja kot platforma za predstavljanje raznorodnih glasbenih tradicij iz vseh koncev sveta, se je leta 2019 povezal z društvom Controtempo Jazz iz sosednje Gorice v želji, da se retorika o preseganju kulturnih in drugih meja začne odražati tudi v lokalni kulturni ponudbi. Če za festival morda še niste slišali, ga programsko lahko najlažje primerjamo z ljubljansko Drugo godbo, saj ponuja širok nabor glasb iz celega sveta. Med letošnjimi gosti denimo najdemo francoze Al-Quasar, bolgarskega klarinetista Iva Papasova, slovenski trio Širom, priznanega ameriškega kitarista Marca Ribota in številne druge izvrstne glasbenice in glasbenike.  

Pomembnost festivala leži v dejstvu, da agendo GO! 2025 – Evropske prestolnice kulture 2025, enega najpomembnejših evropskih projektov na domači grudi v zadnjem desetletju, aktivno udejanja že pol desetletja. S pestro glasbeno ponudbo Gorico, Novo Gorico in širši obmejni prostor združuje v skupnost, ki si kljub jezikovnim razlikam deli skupno zgodovino in kulturo. Za preseganje različnih mentalnih, ideoloških in jezikovnih barier festival skrbi z mešanjem publik, proaktivnim gojenjem čezmejnega dialoga, umeščanjem koncertov na obe strani meje, skupnimi nastopi slovenskih, italijanskih in svetovnih glasbenih ikon ter spodbujanjem občutka pripadnosti skupnemu prostoru. Kot festivali Sajeta, Butik in Punk Rock Holiday v Tolminu ter Mladifest v Sežani v poletnih mesecih doprinaša k pestri kulturni ponudbi v severnoprimorski regiji.

Smernice, ki jih ponuja festival Glasbe sveta, lahko služijo kot navdih za podobna sodelovanja v prihodnosti. V idealnem svetu bi praksa čezmejnih koprodukcij in skupnega gojenja publik postala standard za obmejno kulturno produkcijo. Če se boste v prihodnjih dneh mudili po Goriškem, vas vabimo, da obiščete spletno stran festivala Glasbe sveta 2023 in obiščete katerega od koncertov. 

Foto: Jernej Humar