Categories
Culture.si glasba

Praznik glasbe 2023

Če ste se v minulih letih ob sprehajanju po ulicah slovenskih mest 21. junija spraševali, od kod toliko glasbenikov in pouličnih godb, je odgovor preprost. Prvi poletni dan tradicionalno prinaša celodnevno praznovanje glasbe, glasbenikov in vsega (ob)glasbenega!

11. slovenska edicija leta 1982 ustanovljene mednarodne iniciative Fête de la Musique oziroma Praznik glasbe, ki se 21. junija vsako leto odvija v več kot 120 državah in 400 mestih po vsem svetu, bo tokrat potekala v kar 13 krajih po vsej Sloveniji. Program Praznika glasbe je narejen po temeljnih smernicah mednarodnega pokrovitelja, francoske organizacije ADCEP, ki skrbi za globalno koordinacijo.

Praznik glasbe je primarno fokusiran na promocijo slovenske glasbe in njenih ustvarjalcev. V središču dogajanja je predvsem živa glasba, vendar pester program prinaša tudi številne DJ nastope, vsi dogodki pa so brezplačno dostopni obiskovalcem. V sklopu tokratne edicije se bo predstavilo več sto slovenskih glasbenikov, didžejev, vokalistov in drugih umetnikov. V sklopu celodnevnega dogajanja se bodo po slovenskih krajih predstavili tako amaterski kot profesionalni glasbeniki, ki ustvarjajo v različnih glasbenih sferah, od klasične in zborovske glasbe do popa, jazza, rocka in elektronike. Sicer pa je pomemben del festivala tudi splošno gojenje avdio kulture in zdravega odnosa med tišino ter glasbo.

Dogodek v produkciji SIGIC-a (Slovenski glasbenoinformacijski center) se bo letos odvil v Ljubljani, Novi Gorici, Celju, Dravogradu, Litiji, Tolminu, Železnikih, Portorožu, Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Festival Praznik glasbe nudi priložnost, da se glasba pojavi na nevsakdanjih javnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in druge javne institucije, in s pestrim glasbenim programom na prostem, od ulic in parkov do igrišč in drugih javnih površin, v slovenska mesta prinaša mavrično paleto glasbene radosti.

Oglejte si program in obiščite katero izmed stoterih prizorišč, vabljeni pa tudi k branju novega prispevka o Prazniku glasbe na portalu Culture.si.

Avtor fotografije: Lovro Megušar