Categories
intermedijska umetnost vizualna umetnost

V Londonu razstava slovenske umetnice Nike Autor, ki jo je sokurirala Bojana Piškur

V londonski galeriji The Mosaic Rooms, ki se specializira za sodobno kulturo iz arabskega sveta in širše, je do junija na ogled mednarodna skupinska razstava Ozvezdja mnogoterih želja (Constellations of Multiple Wishes), ki kontekstualizira prepletene polpretekle zgodovine narodov, ki so bili del gibanja neuvrščenih. Razstava, ki jo je sokurirala slovenska kuratorka in višja kustosinja v ljubljanski Moderni galeriji Bojana Piškur, združuje arhivsko gradivo, starejša in na novo naročena dela, ki povezujejo obrobne geografije ter spodbujajo k razmisleku odnosa med časom in spominom.

Na razstavi, ki vključuje deset mednarodnih umetnikov (Larry Achiampong, Khadeir Al Shakarji, Kareem Dabbah, Inji Efflatoun, Alia Farid, KURS (Miloš Miletic in Mirjana Radovanovic), Basim Magdy in Choukri Mesli), z novim naročenim filmom Sončne železnice (Sunny Railways) sodeluje tudi slovenska umetnica Nika Autor. V filmu avtorica sopostavlja dve paralelni realnosti, ki obstajata v različnih zgodovinskih časovnicah, družbenih danostih in političnih kontekstih. Najprej se fokusira na gradnjo železnice Šamac–Sarajevo, pri kateri je leta 1947 v udarniškem revolucionarnem duhu sodelovalo več tisoč udarnikov z vsega sveta, nasproti temu pa postavlja aktualno tragedijo beguncev, ki se v Evropo prebijajo po vse bolj negotovi balkanski poti.

Več informacij na spletni strani galerije Mosaic Room. Razstava je na ogled do 4. junija.

Foto: Jošt Franko

NIKA AUTOR
Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po končanem študiju v Ljubljani je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. V svojem delu se ukvarja z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, videoinstalacije in fotografije. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev in politiko spomina. Njena dela so predstavili v številnih muzejih, galerijah in na festivalih doma in v tujini, zanje pa je prejela tudi številne nagrade in priznanja. Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije in umetnosti. Leta 2017 je zastopala Slovenijo na 57. umetnostnem bienalu v Benetkah.