Categories
ples

Prejemnice in prejemniki plesnih nagrad Gibanica 2023

V teh dneh so na Bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica 2023 podelili nagrade strokovne žirije za najboljšo plesno predstavo, ki sta jo letos prvič prejeli dve predstavi. Žirija v sestavi Roberto Casarotto (Italija), Dries Douibi (Belgija) in Lea Loeb (Švica/Argentina) je v zahvalnem zapisu izpostavila navdušenost nad kolektivnim duhom in solidarnostjo, ki so ji bili priča na slovenski plesni, uprizoritveni in nasploh umetniški sceni. Presenečeni so bili namreč nad dejstvom, da se lahko isti glasbenik ali glasbenica pojavi v različnih predstavljenih projektih, obenem pa so izpostavili vzajemni odnos med zvokom in glasbo, ki predstavljata gonili sili za vsakega plesalca oziroma koreografa.

Odločitev za podelitev dveh nagrad so utemeljili z dejstvom, da to najbolje odraža razprave žirije, obenem pa tudi izpostavlja raznolikost umetniške produkcije na sodobnih slovenski plesni in uprizoritveni sceni. Za predstavo U.F.O.: HOMMAGE KATALIN LADIK v produkciji Zavoda Sploh sta nagrado prejeli avtorici dela Jule Flierl in Irena Z. Tomažin, ki sta žirijo navdušili z natančno dramaturgijo in unikatnim ritmom ter zaradi političnih implikacij njunega dela, ki izpostavlja moč glasu, fizičnost zvoka in filozofske premisleke o glasu, telesu in prostoru. 

Drugo nagrado so za delo VSTAJENJE 2.0, ki je nastalo v koprodukciji M. K: Pekinpah in Qulenium , so prejeli Beno Novak, Elvis Homan in Boštjan Simon. V predstavi fizična in akustična telesa ustvarjajo prostor za domišljijo in čutne povezave ter slavijo gibanje, ritme in sinergijo med izvajalci. Nagrado občinstva za najboljšo predstavo Gibanica 2023 pa je prejela performerka, plesalka, koreografinja in piska Mala Kline za delo VENERA: MED UJETNIŠTVOM IN POLETOM, ki je nastalo v koprodukciji ELIAS 2069, Mercedes Klein, Španskih borcev / EN-KNAP, Kina Šiška in Nomad Dance Academy Slovenia. 

Čestitke vsem zmagovalkam in zmagovalcem!