Categories
festivali film

Prikazovanje eksperimentalnih filmskih praks

Slovenska kulturna krajina je polna dogajanja, vendar pa je višek festivalske sezone s prihajajočimi toplimi meseci šele na obzorju. Po raziskavah celoletnega festivalskega dogajanja, ki jih že od leta 2012 izvaja portal Culture.si, se najbolj aktivno obdobje prične s koncem meseca maja. Čeprav kar nekaj festivalov že tradicionalno vztrajajo vsako leto ob istem času – kot sta recimo majski glasbeni festival Druga godba ali festival sodobne vizualne in novomedijske umetnosti Svetlobna gverila, pa se navkljub polnemu dogajanju, še kar pojavljajo nove pridobitve na festivalski sceni.

Ena izmed novosti je festival eksprimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, ki bo letos med 11. in 14. majem potekal šele tretjič. Nastaja v sodelovanju med Zavodom za sodobno umetnost SCCA Ljubljana in njihovim digitalnim repozitorijem novomedijskih sodobnih del DIVA ter Slovensko Kinoteko. Tudi Slovenska Kinoteka že od leta 2010 ustvarja posebne zbirke posvečene spregledani zgodovini slovenskega avantgardnega filma in je v trinajstih letih digitalizirala že prek sto enot.

Festival V-F-X je tako nastal iz potrebe po priznanju forme eksperimentalnega filma, katerega vrednost se zavedajo le redki akterji, ki upravljajo s produkcijskimi in projekcijskimi sredstvi prikazovanja AV produkcije. Vendar pa je letos festival prvič pridobil financiranje Slovenskega filmskega centra, zato se organizatorji nadejajo, da je veter morda zapihal v novo smer. Kaj ponujajo štirje festivalski dnevi posvečeni avdiovizualnim eksperimentom, si lahko preberete na spletni strani festivala.

Sicer pa se bo neodvisna filmska produkcija vrtela tudi v naslednjem tednu med 15. in 17. majem v avtonomnem prostoru Plac na Linhartovi 43 v Ljubljani. V sklopu diskurzivnega programa za 54. rojstni dan Radia Študent, redakcija za kulturo in humanistične vede pripravlja cikel Draženje očesa – tri večere “nepreglednih pregledov filmske umetnosti”. Prvi se bo posvečal kratkim eksperimentalnim filmom, drugi študentski produkciji, tretji pa se bo osredotočal na filme, katerih glavni protagonist je radio.

Naslovna fotografija: Festival V-F-X Ljubljana 2023