Categories
film

Kurja polt praznuje 10 let

Festival žanrskega filma Kurja polt, ki predvaja kulte, klasike in (med)žanrske odpadnike, letos praznuje že deseto leto obstoja. Kurja polt se osredotoča na filmsko produkcijo, ki je označena kot bizarna. To so B filmi, camp filmi, oporečniki, nekonvencionalne in nekonformistične stvaritve ter prepovedani ali pa le pozabljeni filmski biseri. Festivali, ki se posvečajo pripadnikom kanonske margine, so pomembni iz vidika njihovega preusmerjanja pogleda iz centra na rob. Minevanje časa dostikrat predrugači podobo sprejemljivega v kulturni produkciji, zato lahko sedanjost, z vztrajnim in pozornim pregledovanjem arhivov umetniških stvaritev, najde lucidne trenutke ustvarjalcev iz preteklosti, ki so bile (včasih nalašč) spregledane.

Uvod v praznično rajanje je potekal že 28. marca s prvo filmsko projekcijo Kajenje povzroča kašelj (Quentin Dupieux, Francija, 2022) in otvoritvijo fotografske razstave posvečene obletnici v Galeriji Kinodvora. Sicer pa se bo festival odvil med 17. in 23. aprilom 2023 v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani. Na sporedu bo kar devetnajst filmov. Čeprav si festival tradicionalno izbere tematsko retrospektivo, bodo tokrat prikazani vsi filmi, ki so bili v zadnjih desetih letih v izborih prejšnjih festivalskih edicij izpuščeni kot izstopajoči ali celo predobri. Poleg sodobne produkcije, torej filmov narejenih v drugem desetletju 21. stoletja, bo letošnji program gostil tudi dve kultni hongkonški komediji in tri dobre stare vesterne. Spored filmov lahko vsakodnevno spremljate tudi na Kulturniku.

Kot vsako leto bodo na festivalu potekale delavnice in konferenca kultnega filma z mednarodnimi gosti. Delavnica Naredi si fanzin! pod vodstvom Nejca Bahorja že tradicionalno festivalsko izkušnjo pretvarja v papirnato fanzinsko obliko, dostopno le na zadnji dan festivala. Naježimo dlako, ostrimo pogled! je namenjena pisočim kritiškim umom, ki bodo pod mentorstvom Žige Brdnika svoje razmisleke o filmih zapisovali v obliki kratkih esejev. Polek tega bo Kurja polt letos gostila tudi del filmsko-kritiškega krožka Do zadnje besede revije Ekran.

Fotografija: Ekipa festivala Kurja polt, avtor: Domen Pal