Categories
glasba

Srednjeevropska prestolnica sodobne popularne glasbe

Ljubljanski predstavitveni glasbeni festival in konferenca MENT, ki se bo letos odvil med 29. in 31. marcem, ponuja veliko priložnosti za nova glasbena doživetja in tkanje novih vezi.

Konec meseca se v prestolnico vrača MENT Ljubljana. Deveta izdaja festivala glasbenih odkritij in glasbene konference, ki se bo odvila na več kot 15 koncertnih in konferenčnih prizoriščih, v treh dneh prinaša nastope 77 evropskih glasbenih izvajalcev. V zadnjih letih se je ljubljanski festival uveljavil kot eden najpomembnejših glasbenih dogodkov v balkanski in srednjeevropski regiji, ki v Slovenijo vsako leto privabi profesionalce iz vseh vetrov glasbene industrije in množico domačih ter tujih obiskovalcev, željnih novih odkritji. 

Glavnina dogodka je namenjena novim, slogovno raznovrstnim talentom, ki bodo krojili prihodnost evropske glasbe. Ker je MENT t.i. showcase oziroma predstavitveni festival, je proces oblikovanja programa drugačen kot pri drugih slovenskih festivalih, ki so navadno žanrsko bolj profilirani. Letošnji program prinaša pester nabor sodobne baltske glasbene kreativnosti, najobetavnejše upe iz držav Srednje Evrope, vzhajajoče zvezde zahodnoevropske in britanske glasbene scene ter žanrsko razgibano selekcijo balkanskih in domačih talentov. Festival bodo odprli francoski zvezdniki La Femme, so pa organizatorji javili, da je otvoritveni večer že razprodan. MENT je ena redkih priložnosti, kjer lahko  obiskovalci v treh dneh odkrijejo najrazličnejše obraze sodobne evropske glasbene scene. Za vsakega se najde nekaj, najsi gre za ljubtelje ljudske glasbe in indie rocka, ali avantgardne elektronike in metala.

Festival je pomemben tudi zaradi konference. Največja glasbena konferenca na Balkanu vsako leto privabi pisano množico glasbenih profesionalcev, ki v Ljubljano prihajajo zaradi koncertne ponudbe, mreženja, odličnega regijskega obiska in seveda po dozo svežih informacij. Letošnja edicija je nastala v sodelovanju z izvoznimi glasbenimi pisarnami Avstrije, Češke, Estonije, Francije, Hrvaške, Litve, Latvije, Madžarske, Slovaške in Srbije. Konferenca tokrat med drugim prinaša Baltic moMENT, celodnevni sklop predavanj, posvečenih baltskemu koncertnemu trgu in glasbenim scenam Estonije, Latvije in Litve. Udeležite se lahko tudi pogovorov s različnimi pomembnimi akterji evropske glasbene industrije, kot so Christof Ellinghaus, ustanovitelj vplivne nemške neodvisne založbe City Slang, Igor Vidmar, legendarni slovenski koncertni promotor in Elena Natale, vodja najpomembnejšega baltskega techno kluba HALL.

Sodelovanje festivala z regionalnim združenjem neodvisnih založb Runda je posvečeno digitalno obarvanim glasbenim vsebinam, kot so trendi na digitalnem glasbenem trgu, uporaba TikToka in oblikovanje močnejše spletne prezence. V sodelovanju z novoustanovljenima Serbia Creates Music in We Move Croatia konferenca prvič gosti sprejem predstavnikov hrvaške in srbske glasbene industrije ter dve hitri mreženji, kjer boste imeli možnost spoznati nekatere ključne predstavnice in predstavnike koncertnega sektorja iz obeh držav. Za vse preostale konferenčne vsebine, od festivalov, booking agentov in glasbenega menedžmenta do umeščanja glasbe v filme in reklame, digitalnega marketinga in Web3 trendov, pa lahko obiščete spletno stran. Odlična prilika za nova glasbena doživetja in tkanje novih vezi.