Categories
komentar

8. marec in kultura govora

Na vsakoletne redne seksistične zdrse v slovenskem javnem izjavljanju že od leta 2013 opozarja antinagrada Bodeča Neža, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo na predvečer mednarodnega dneva žensk. Osmi marec je praznik, ki obeležuje dosedanje premike in dosežke na področjih politične, ekonomske in socialne enakopravnosti žensk v družbi, obenem pa opozarja na še vedno prisotne neenakosti med spoloma. Stereotipna prepričanja o mestu žensk v družbi se namreč pogosto zrcalijo prav v nereflektirani govorici oseb, ki nosijo odgovornost za soustvarjanje odprte in strpne družbe. Največkrat spontane izjave izrečene v javnem prostoru, včasih zavestno in spet drugič “dobronamerno”, reproducirajo patriarhalne strukture vsakdana. 

Letos je bodikavo priznanje na zaključni prireditvi 24. mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore dobila izjava Simone Pajk, ravnateljice ljubljanske waldorfske šole, izrečena v jutranji oddaji na Radio Prvi ob začetku šolskega leta: “Na naši šoli so prepovedani barvanje las, lakiranje nohtov in drugo lepotičenje. Prepovedana so minikrila in majice s tankimi, špageti naramnicami. In mi to tudi utemeljimo dekletom. Namreč, fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk. In to dekleta lepo sprejmejo in razumejo.” 

Utemeljitev nominacije letošnje dobitnice Bodeče Neže poudari, da izjava vsebuje sporočilo, ki za spolno nasilje posredno krivi žensko ravnanje, vedenje in oblačenje. Moškim nagonske vzgibe oprošča in njihovo delovanje omeji na hormonsko pogojena dejanja, ženske pa naj bi bile razumne ter sprejele odgovornost, omejile same sebe in upoštevale podane prepovedi. Poleg tega je tovrstna mantra očitno podana v šolskem okolju in v letih pomembnih za oblikovanje mnenj ter vrednot, ki bodo mladostnice in mladostnike zaznamovale v odraslem življenju.

Čeprav je Bodeča Neža podeljena le enkrat na leto, opozarja na vsakodnevno prisotnost seksističnega govora v družbi. Navkljub pravnim formulacijam o enakopravnosti na papirju, je stanje na terenu namreč dostikrat drugačno. Osmi marec je tako vsako leto tudi dan, ko mnoge kulturne institucije izpostavljajo dela posameznic, diskriminiranih na podlagi spola ali spolne identitete. 24. mednarodni feminističen in kvirovski festival Rdeče zore traja še do 12. marca, ostale kulturne dogodke posvečene prazniku žensk pa lahko najdete na kulturnik.si.

Vir fotografije: Rdeče zore