Categories
Culture.si vizualna umetnost

Europeana: vznemirljivi digitalni arhiv evropske kulturne dediščine, vključno s sodobno umetnostjo

Vsi včasih naletimo na težave pri iskanju raznih vizualnih ali drugih gradiv na področju kulturne dediščine, ko pišemo svoje prispevke ali razvijamo svoje umetniške ter druge projekte. Pri tem nam je lahko v veliko pomoč evropska platforma Europeana, ki radovednežem, navdušencem nad kulturno dediščino, različnim strokovnjakom, raziskovalcem, umetnikom ali novinarjem nudi dostop do evropske digitalizirane kulturne dediščine. Cilj Europeane je navdihniti nove poglede, ponujati informacije ter spodbujati pogovore o skupni evropski zgodovini in kulturi. 

Europeana nudi dostop do več kot 50 milijonov enot (od tega okrog 31 milijonov fotografij), ki jih hranijo kulturne in druge institucije iz cele Evrope. Ta bogati arhiv predstavlja umetniška dela, knjige, glasbene posnetke, video posnetke o umetnosti, tisku, arheologiji, modi, znanosti, športu ter številne druge vsebine, ki so na voljo za ponovno rabo. Učitelji lahko z njeno pomočjo zbirajo gradivo za pouk. Razvijalci lahko platformin odprtokodni aplikacijski programski vmesnik (API) uporabljajo za izdelavo video iger, ljubitelji sodobne spletne kulture pa lahko z arhivskimi gradivi ustvarjajo gife, meme ali druge zabavne vsebine. 

Gradiva za platformo zagotavlja več kot 4000 evropskih ustanov, kot so arhivi, muzeji, galerije, knjižnice ali gledališča kot tudi nevladne organizacije. Europeana deluje s pomočjo mreže agregatorjev, ki od posameznih organizacij zbirajo vsebine in podatke, jih temeljito preverijo, jim dodajajo metapodatke, kot je geolokacija, in jih povezujejo z drugim gradivom in podatkovnimi zbirkami prek povezanih oseb, krajev ali tem. Agregatorji sodelujejo z ustanovami kulturne dediščine pri zbiranju verodostojnih in zanesljivih podatkov. Vsi agregatorji Europeane so člani Foruma agregatorjev Europeane (EAF), mreže nacionalnih, regionalnih, področnih in tematskih agregatorjev, ki si med drugim prizadevajo za izmenjavo znanja in najboljših praks, ki podpirajo agregiranje in izmenjavo podatkov z Europeano. 

V Sloveniji je skrb za Nacionalni agregator e-vsebin s področja kulture prevzela Narodna in univerzitetna knjižnica, ki zagotavlja razvoj in vzdrževanje storitve, ki jo financira Ministrstvo za kulturo. Med partnerji, ki prispevajo metapodatke v agregator in ga na ta način izgrajujejo, so številne javne kulturne in izobraževalne ustanove, pomemben prispevek pa predstavljajo tudi zunajinstitucionalne organizacije, ki skrbijo za spletne arhive sodobne umetnosti kot so Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC), portal slovenskega gledališča Sigledal.org in portal Ministrstva za kulturo za mednarodno sodelovanje Culture.si

Da so metapodatki obsežne zbirke fotografij na portalu Culture.si urejeni in lično pripravljeni, da se lahko agregirajo na Nacionalnem agregatorju ter posledično na platformi Europeana, je poskrbela razvijalska ekipa portalov Culture.si in Kulturnik z društva Ljudmila. Tako je danes širši javnosti dostopen tudi naš prispevek k dediščini sodobne umetnosti, od arhitekture do novih medijev, od skulpture do stripa, od koncertnih plakatov pa do fotografij predstav sodobnega plesa in gledališča, na Europeani!