Categories
Culture.si

Umetniške rezidence Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za Kulturo vsako leto objavi razpis za prijavo na mednarodne umetniške rezidence v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju. Program, ki spodbuja mednarodno mobilnost in vidnost slovenskih umetnikov in umetnic ter umetniških skupin, je Ministrstvo za kulturo pričelo že leta 1998, ko je kulturnikom ponudilo prvo stanovanje v New Yorku. Pobudnik zanj je bil pesnik Tomaž Šalamun, ki je v New Yorku med leti 1996 in 1999 deloval kot kulturni ataše.

Čeprav New York ostaja najbolj priljubljena izmed destinacij, so se kmalu pojavile tudi druge možnosti ustvarjalnega bivanja v tujini. Berlinsko stanovanje je tako na voljo od leta 2004. Rezidenčni in kulturni program v Berlinu od leta 2016 soustvarja kulturni center Republike Slovenije Skica, ki deluje kot enota Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu. Prvi slovenski kulturno informacijski center Skica je bil sicer ustanovljen na Dunaju leta 2011, kjer je leto kasneje pričela obratovati tudi najmlajša in najbližja izmed rezidenc Ministrstva za kulturo v distriktu Wieden/Margareten. London pa ustvarjalci obiskujejo od leta 2008. Tam je rezidenca povezana z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Londonu, ki je na kulturnem področju izjemno aktivno. Sicer pa ponuja vsako mesto svojstven milje za ustvarjanje. Omeniti velja dejstvo, da se največ prijaviteljev poteguje za rezidenco v New Yorku, ki je prav zaradi tega še posebej konkurenčna, sledi Berlin, nato pa London in Dunaj.

Ministrstvo za kulturo najema in vzdržuje stanovanja v štirih mestih, ob enomesečnem bivališču pa ustvarjalcem pokrije tudi pavšalno vsoto potnih stroškov. Do sedaj je v programu sodelovalo že več kot tristo ljudi različnih profilov. Arhiv umetnic in umetnikov, producentov ali raziskovalcev, ki so bivali v rezidencah, vzdržuje spletni portal Culture.si, ki poskuša čim širše zajeti mednarodno dimenzijo slovenske kulture in umetnosti. Na portalu so ob člankih o rezidencah s kontakti tudi fotografije stanovanj.

Razpis, ki želi krepiti medkulturne izmenjave idej, znanja in praks ter mednarodno uveljavljanje slovenske kulture in umetnostim je letos namenjen ustvarjalcem s področij uprizoritvena umetnost, vizualna umetnost, arhitektura in oblikovanje, glasbena umetnost, intermedijske umetnosti, film in AV-kultura, knjiga ter kritika umetnosti ter refleksija kulture in družbe. Rezidenti so izbrani na podlagi delovnega načrta za projekt, ki ga nameravajo izvesti v času enomesečnega bivanja v rezidenci ter seveda preteklih referenc in predhodnega triletnega udejstvovanja na svojem področju. Pomemben kriterij pri izboru je tudi sodelovanje z lokalnimi organizacijami ali posamezniki v mestu bivanja.

Ministrstvo za kulturo je poudarilo, da je letos želelo razpis za rezidence v letu 2024 objaviti dovolj zgodaj, da bi prijavitelji imeli dovolj časa za vzpostavitev stikov in načrtovanje lokalno specifičnega sodelovanja. Razpis je bil objavljen v uradnem listu že 2. junija, rok za prijavo pa je 8. september

Na fotografiji: Umetniška rezidenca Ministrstva za kulturo v Berlinu. Vir: Culture.si