Categories
Kulturnik.si Statistike

Prvomajska inventura

Kulturnik je troedino spletno orodje za lažjo orientacijo po slovenski kulturi. Uporabnikom ponuja Metaiskalnik (40+ virov), Novice (300+ virov) in Dogodke (1400+ virov). Slednji privabijo največ obiska, saj Kulturnik uspešno zajema podatke o kulturnih dogodkih po vsej Sloveniji iz različnih virov (objave na Facebookovih straneh, spletnih koledarjih producentov in pri ponudnikih e-vstopnic). Zanimajo nas uporabniške navade, zato poglejmo, kaj je pokazala prvomajska* inventura. Čigave vsebine so uporabniki najbolj spremljali? Še vedno drži, da Kulturnik, ki zajema vsebine iz skoraj 2000 virov, deluje po načelu dolgega repa**, je pa na lestvicah kar nekaj sprememb.

Novice na debelo

Najbolj priljubljena področja:

  1. literatura
  2. gledališče
  3. kritike in recenzije
  4. mediji
  5. blogi

Literatura ostaja daleč najbolj priljubljena zvrst na Kulturniku in si je kot rubrika očitno pridobila največ rednih bralcev. Sledita takorekoč izenačena gledališko področje in rubrika kritiških zapisov, ki preči vse umetniške zvrsti. Med redno spremljanimi rubrikami izstopajo še novice iz medijskih hiš in blogi. Kateri pa so najbolj priljubljeni viri?

Najbolj brani viri:

  1. Stare slike (Cerknica)
  2. Delo Ocene
  3. Arhitekt magazin
  4. Marijan Zlobec
  5. SLG Celje
  6. Dnevnik, vizualna umetnost
  7. Gledališče Velenje
  8. Mestno gledališče Ptuj
  9. Notranjsko primorske novice (Kultura)

Naše predvidevanje, da bodo to lestvico zavzeli mediji, saj zaradi rednih in pogostih objav zasenčijo druge vire, se ni uresničilo! Domoznanskemu blogu Stare slike ne zmore parirati več nihče, še blog plodovitega Marijana Zlobca, ne. Tega so po priljubljenosti prehitele Delove kritiške objave in, presenetljivo, zamrli arhitekturni blog (dostopen le še prek Kulturnika). Precej brane so še novice iz treh gledaliških in dveh medijskih hiš, so pa vsi viri od tretjega mesta navzdol precej izenačeni.

Dogodki na hitro

Najbolj iskana mesta s kulturnimi dogodki:

1) Maribor
2) Kranj
3) Ljubljana
4) Ptuj
5) Celje

Poplavo dogodkov na Kulturniku lahko filtriramo po slovenskih regijah ali mestih. Lestvica priljubljenih mest nakazuje, odkod so naši uporabniki.

Najbolj iskani dogodki:

  1. glasba
  2. za otroke
  3. razstave
  4. gledališče
  5. film

Najbolj iskana prizorišča:

  1. Cankarjev dom
  2. Ambasada Gavioli
  3. Vodnikova domačija
  4. Top Six Club
  5. Cirkus

Že od samega začetka na tem seznamu bivajo komercialni nočni klubi, ki jim lahko v 2017 kljubuje le še Cankarjev dom. Zanimivo, da visoko na lestvici vztraja tudi Vodnikova domačija. Premnogi producenti kulturnih dogodkov na spletu komunicirajo z občinstvom le prek Facebooka. Vsi tisti, ki tega omrežja ne uporabljajo, lahko do njihovih informacij dostopajo prek Kulturnika.


* Podatki zajemajo obdobje od 1. 1. do 5. 5. 2017. Zajeli smo jih z orodjem Piwik.

** Veliko posameznih strani z majhnim številom obiskov. (Gl. geslo long tail na Wikipediji.)

> Gl. tudi Kulturnikovih enajstkrat top pet v 2016 (11. 12. 2016).