Categories
Kulturnik.si Statistike

Kulturnikovih enajstkrat top pet v 2016

Kulturnik s polno paro obratuje že več kot eno leto. Pri uporabnikih se je prijel, dnevna raba ne upade vse od jutranje kave pa do zadnje kino predstave! Kaj pa najraje berete in čigave vsebine vas najbolj zanimajo? Nazadnje smo to pogledali konec marca, zato je čas za predpraznično inventuro.* Ampak, pozor! Kulturnik  zajema vsebine iz okoli 2000 virov in deluje po načelu dolgega repa**. Zato so lestvice še posebej nehvaležne, nam pa vendarle pomagajo razumeti kontekst spletne prisotnosti slovenske kulture in spletno medijsko krajino, ki jo sedaj sooblikuje tudi Kulturnik. Pri pregledu smo se ponovno osredotočili na Kulturnikove Novice in Kulturnikove Dogodke, v komentarjih pa lestvice primerjamo s prejšnjimi.

Novice na debelo

Najbolj priljubljene rubrike:

  1. Literatura
  2. Gledališče
  3. Kritike in recenzije
  4. Mediji
  5. Fotografija

V začetku leta med rubrikami ni bilo velikih razlik, očitno pa so novi uporabniki vpeljali tudi nove bralne navade: Literatura postaja daleč najbolj priljubljena zvrst na Kulturniku.
Resnici na ljubo pa sta na tem seznamu kar dve rubriki, ki prečita vsa področja – kulturne vsebine iz profesionalnih medijev ter Kritike in recenzije. Prav je, da to ločujemo:

Najbolj priljubljena področja:

  1. Literatura (37 virov RSS***)
  2. Gledališče (29 virov RSS)
  3. Fotografija (10 virov RSS)
  4. Vizualna umetnost (41 virov RSS)
  5. Arhitektura (14 virov RSS)

Najbolj priljubljene rubrike, ki prečijo vsa področja:

  1. Kritike in recenzije (15 virov RSS)
  2. Mediji (38 virov RSS)
  3. Blogi (76 virov RSS)
  4. Podkasti (26 virov RSS)
  5. Tehnologija (12 virov RSS)

Kaže, da cenite Kulturnikovo priročnost in preglednost, saj lahko do določenih sklopov vsebin pridete z enim samim klikom. Namesto spremljanja 37 posamičnih virov, kolikor smo jih uvrstili v rubriko Literatura, na primer, raje redno obiskujete Kulturnik. Z gotovostjo lahko rečemo, da so se poleg Literature pri uporabnikih prijeli še Gledališče, Kritike in recenzije ter Mediji. Upamo, da vas vsebine tako pritegnejo, da jih do konca preberete pri viru. Kulturnik namreč prikaže le, kar posamezen vir vključi v svoj RSS. Naš namen ni prevzemanje vsebin, pač pa populariziranje kulture na spletu in odkrivanje novih virov, ki bi vas utegnili zanimati onkraj običajnega medijskega jedilnika.

Novice na drobno

Toliko o področjih. Kaj pa posamezni viri in RSS viri? Koga ali kaj najraje berete? Čigave vsebine največkrat kliknete?

Najbolj obiskani viri (posamezni viri RSS):

  1. Marijan Zlobec
  2. Stare slike (Cerknica)
  3. Delo Ocene
  4. Radio Študent
  5. Center Ustvarjalna Evropa

Videti je, da bodo to lestvico počasi prevzeli mediji. Na vrhu ni sprememb: tam vztrajata zelo različna, a dobro profilirana bloga s pogostimi in rednimi prispevki (prvega piše vseprisotni upokojeni novinar, drugega pa člani ljubiteljske domoznanske skupnosti). Sledita časopis Delo s svojimi recenzijami in Radio Študent. S slednjim je skoraj izenačena informacijska pisarna edinega programa Evropske komisije, namenjenega sofinanciranju kulture. Zelo blizu CED so še Dnevnik, blog Društva za domače raziskave z zbirko kovinskih pajkov ter medijsko prenenečenje – Notranjsko primorske novice!

Poglejmo priljubljenost vsebin še po tipu virov.

Najbolj obiskani mediji:

  1. Delo (7 virov RSS)
  2. Multimedijski portal RTV Slovenija (MMC) (10 virov RSS)
  3. Program ARS, Radio Slovenija (18 virov RSS)
  4. Radio Študent
  5. Dnevnik

Nekatere medijske hiše omogočajo uvoz področnih virov RSS, ki jih na Kulturniku obravnavamo ločeno. Za zgornjo lestvico smo jih sešteli. Uporabniki Kulturnika najpogosteje spremljate Delo, precej priljubljen je tudi MMC RTV Slovenija. Sledijo jima Program ARS in skoraj izenačena Dnevnik in Radio Študent, ki je s spiska izrinil Mladino. Za ovratnik jim diha presenečenje leta – Notranjsko primorske novice!

Najbolj priljubljeni blogi:

  1. Marijan Zlobec
  2. Stare slike (Cerknica)
  3. Spajkanje
  4. Dragan Živadinov
  5. Zgodovinski portal

Prva dva ostajata brez resne konkurence in to v absolutnem Kulturnikovem merilu. Veliko zanimanja je očitno vzbudila tudi spletna zbirka kovinskih pajkov Društva za domače raziskave, tesno ji sledi kolumna, ki jo Dragan Živadinov piše za Portal Plus. Radi prebirate še blog z zgodovinskimi temami, naglo pa se dviga tudi zanimanje za Urbani blog Jaše Lorenčiča, ki smo ga dodali šele pred kratkim, a je že na šestem mestu. Blogi, ki so še bili na lestvici v začetku leta, so zamrli in ne ponujajo svežega branja.

Najbolj priljubljene spletne revije:

  1. Arhitekt Magazin
  2. Airbeletrina
  3. Koridor – križišča umetnosti
  4. Odzven
  5. Poiesis

Izpostavljamo pet najbolj obiskanih spletnih revij, edina novost na lestvici je Airbeletrina, njen RSS smo namreč dodali šele po merjenjih v začetku leta. Nišne spletne revije imajo v primerjavi s splošnimi mediji precej manj obiska. Predvidevamo, da imajo – tako kot številni blogerji in podkasti – tudi one svoje zveste bralce, ki za dostop ne uporabljajo Kulturnika.

Najbolj priljubljena spletna mesta kulturnih organizacij:

  1. Center ustvarjalna Evropa v Sloveniji
  2. Galerija-Muzej Lendava
  3. Mestni muzej Idrija
  4. Mestno gledališče Ptuj
  5. Lutkovno gledališče Maribor

Spletna mesta kulturnih organizacij so lahko dober vir iz prve roke. Ni presenetljivo, da je najbolj na udaru spletišče informacijske pisarne za financiranje kulture iz evropskih sredstev. Ptujskemu gledališču in idrijskemu muzeju se v tokratnih meritvah pridružujeta še spletišči muzeja iz Lendave in Lutkovnega gledališča Maribor. Peterici sledijo še precej izenačeni DIVA, nove pridobitve spletnega video arhiva SCCA-Ljubljana, KIBLA in Zgodovinski arhiv Celje.

Dogodki na hitro

Najbolj iskana mesta s kulturnimi dogodki:

1) Maribor
2) Kranj
3) Ljubljana
4) Ptuj
5) Kamnik

Poplavo dogodkov na Kulturniku lahko filtriramo po slovenskih regijah ali mestih. Lestvica priljubljenih mest nakazuje, odkod ste, obenem pa daje slutiti, katera mesta moramo še bolje pokriti z viri.

Najbolj iskani dogodki:

  1. koncerti
  2. za otroke
  3. razstave
  4. gledališke predstave
  5. kinopredstave

Najbolj iskana prizorišča:

  1. Vodnikova domačija
  2. Top Six Club
  3. Cankarjev dom (vse dvorane)
  4. Salon uporabnih umetnosti
  5. Cvetličarna

Že od samega začetka na tem seznamu bivajo komercialni nočni klubi, nadaljuje se takole: Ambasada Gavioli, Europark Maribor, Cirkus … Zato je toliko bolj presenetljivo suvereno vodstvo ljubljanske Vodnikove domačije, ki jo od leta 2015 upravlja Zavod Divja misel. Podobno entuziastična ekipa mariborskega Salona uporabnih umetnosti skrbi, da tudi ta ostaja na Kulturnikovi lestvici.

Popotnica za 2017

Statistika bo Kulturnikovi redakciji koristila za premislek o temeljnem metauredniškem vprašanju: Kako najbolje urediti vire, da se bodo vsebine v rubrikah ujele s potrebami uporabnikov? Če ste se z nami prebili do konca te inventure, nam lahko pomagate na več načinov: sporočite nam, katere vire na Kulturniku še pogrešate, ali pa širite dober glas o Kulturniku.

Stolpci in lestvice so sicer koristni, a rahlo banalni. Preberite še, kaj priporoča Ljudmila.


* Podatki zajemajo obdobje od 1. 1. do 7. 12. 2016. Zajeli smo jih z orodjem Piwik.

** Veliko posameznih strani z majhnim številom obiskov. (Gl. geslo long tail na Wikipediji.)

*** V redakciji Kulturnika ločujemo vir in RSS vir (RSS feed): Ena medijska hiša (vir), recimo, ima lahko več virov RSS za posamezne rubrike (prim. Delo) ali celo za vsako oddajo posebej  (prim. Radio ARS).

> Gl. tudi Kulturnikovih osemkrat top pet (1. 4. 2016).