Categories
Kulturnik.si

Kava s Kulturnikom v Pritličju

Kava s Kulturnikom

Prisrčno vabljeni na predstavitev portala Kulturnik, novinarsko konferenco in na kavo v Pritličje, 24. novembra 2015 ob 11. uri.

Kulturnik je spletni portal, namenjen lažji in kvalitetnejši orientaciji po kulturi in umetnosti. Na enem mestu lahko hitro in enostavno pokukate v sicer težje dostopno digitalizirano bogastvo slovenskih knjižnic, arhivov, muzejev in ste na tekočem z aktualno kulturno produkcijo ter pestrim dogajanjem po Sloveniji.

Kulturnik bodo predstavili programerji Luka Frelih, Žiga Kranjec, Zoran Obradović in Mitja Doma ter metaurednici Polona Torkar in Alenka Pirman (Ljudmila).

V Pritličju se nam bodo pridružili še Barbara Borčić (DIVASCCA-Ljubljana), Lenart J. Kučić (Marsowci) in Robert Ožura (Kamra, Osrednja knjižnica Celje). Kulturnik namreč zajema iz več kot 2000 virov, med njimi pa so tudi spletni arhiv, portal in podkasti, ki jih ustvarjajo naši povabljeni gosti. Predstavitev in pogovor bo moderiral Jure Longyka.

Problem slovenske kulture na spletu ni pomanjkanje dobrih vsebin, pač pa njihova razdrobljenost, nepreglednost in otežena dostopnost. Splošni spletni iskalniki ne morejo preiskovati zbirk podatkov skozi obrazce, zato obstaja ogromno podatkov, shranjenih v specializiranih bazah, ki so v iskalnikih nedosegljivi. Kulturnik na enem mestu združuje kulturne e-vsebine v slovenščini in omogoča:
• večjo dostopnost kulture na spletu,
• lažje in hitrejše iskanje kulturnih vsebin;
• ustreznejše zadetke od splošnih iskalnikov.

Kulturnik razvija Društvo Ljudmila, oblikuje Studio ŽAŽA (Žiga Aljaž in Žiga Artnak), podpira pa Ministrstvo za kulturo.

Dodatne informacije: 01 426 9530 (Ljudmila), info@ljudmila.org; 040 195 877 (Polona)

> Kje je Pritličje?

> Kava s Kulturnikom, vabilo na Facebooku

> Kulturnik na Twitterju