Categories
Culture.si

Festivalska kondicija

Imate občutek, da je festivalov vedno več? Konec leta 2011 smo na Culture.si prvič objavili festivalski koledar za naslednje leto in mediji so v njem takoj prepoznali “festivalizacijo” oz. “festivalomanijo”. Na portalu imamo res članke o 238 mednarodno relevantnih festivalih (ki še zdaleč niso vsi, ki se dejansko odvijejo po celi Sloveniji), vendar se ti med seboj tako zelo razlikujejo, da jih ni mogoče odpraviti z očitkom o hiperprodukciji.

Zato se na uredništvu portalov Culture.si in Kulturnik vsako leto zagnano lotimo iskanja datumov za festivale v naslednjem koledarskem letu. In smo vedno znova soočeni z istima vprašanjema:

1) Kdaj je pravi čas za točne datume?

Novembra 2011 smo začeli intenzivno zbirati točne datume festivalov v 2012. Nekaj tednov smo klicarili organizatorje in slišali več zakulisnih zgodb kot točnih datumov. Redakcijo smo zaključili 13. decembra in koledar natisnili v obliki plakata kot napovednik prihajajoče sezone:

Plakat Festivali v Sloveniji 2012.
Plakat Festivali v Sloveniji 2012 (december 2011).

Nato smo celo leto sledili podatkom o festivalih in dopolnjevali manjkajoče datume v bazi oz. popravljali te, ki so se vmes spremenili. Organizatorji so kot najpogostejši razlog za negotovo načrtovanje navajali prepozne razpisne roke na ministrstvu za kulturo in v mestnih občinah. Tako torej izgleda dejanska časovnica festivalov v letu 2012:

Festivali v Sloveniji 2012 (januar 2013).
Festivali v Sloveniji 2012 (januar 2013).

2) Kje bomo našli točne datume?

Po tej izkušnji smo se odločili, da plakatov ne bomo več tiskali, pač pa vsako leto pripravimo interaktivno infografiko na portalu Culture.si. Podatke o točnih datumih vnašamo sproti, intenzivno akcijo pa izvedemo v začetku leta, za katerega pripravljamo časovnico. Ne moremo se pohvaliti z uspehom, saj minejo ure in ure preden podatke uspemo odkriti na spletnih mestih festivalov, na naslovnih slikah njihovih strani na facebooku in v drugih spletnih zakotjih. Izkazalo se je, da je telefonski klic še vedno najbolj zanesljiv in ekonomičen pristop.

Najmanj dve stotniji festivalov se torej borita za našo pozornost. Kako bomo izbrali te, ki nas zanimajo, in načrtovali našo udeležbo? Organizatorji nas na zahtevno nalogo pripravljajo že s svojimi spletišči – če se kot uporabniki nekako le uspemo na internetu prebiti do praktičnih informacij, ki jih potrebujemo, smo kondicijsko že kar dobro pripravljeni tudi za fizično turnejo po festivalski Sloveniji!

Festivali v Sloveniji 2016 (marec 2016).
Festivali v Sloveniji 2016 (marec 2016).

Ste opazili, da manjka datum vašega (priljubljenega) festivala? Prosimo, sporočite nam ga po e-pošti (culture@ljudmila.org) ali tviterju (@KulturnikSi, @CultureSi).